2020 IAMFT Spring Conference - Schedule

Speakers:  Steven Harris – Discernment Counseling Training

                   Alan Bouwkamp & Team – Collaborative Divorce

Friday March 27th           Day One – Discernment Counseling Training (6.0 CEUs)

7:30 – 8:30 am                     Registration Open – Light Breakfast Available

8:30 am                     Welcome & Announcements:  Introduction of Speaker:  Steven Harris

8:30 – 9:00 am        Overview of Research on Divorce Ideation

9:00 – 10:00 am      Introduction to Discernment Counseling

10:00 – 10:15 am                 Break (15 minutes) – Visit Exhibit Tables

10:15 – 11:45 pm       Introduction to Discernment Counseling

11:45 – 12:15 pm   IAMFT Association Meeting:  Graduate Student Research Award Presentation & Association Business

12:15 – 1:00 pm        LUNCH (45 minutes)

1:00 – 2:30 pm         Discernment Counseling:  Approaches with Leaning-In Spouse

2:30 – 2:45 pm                     Break (15 minutes) – Visit Exhibit Tables

2:45 – 4:15 pm         Discernment Counseling:  Approaches with Leaning-Out Spouse; Transitioning out of discernment counseling to other services

4:15 – 4:30 pm         Door Prizes & Adjourn

5:00 – 7:00 pm        Optional IAMFT Event – Social Mixer at Trader’s Mill Grill & Bar

Saturday, March 28th    Day Two - Discernment Counseling Ethics Training (3.0 CEUs)

                                                          Introduction to Collaborative Divorce (3.0 CEUs)

8:00 – 9:00 am                    Registration Open – Light Breakfast Available

9:00 am                     Welcome & Announcements:  Introduction of Speaker:  Steven Harris

9:00 – 10:30 am      Discernment Counseling:  Ethics & Ethical Dilemmas with mixed agenda couples

10:30 – 10:45 am                 Break (15 Minutes)

10:45 – 12:15 pm      Discernment Counseling:  Case vignettes and role plays; Screening for Intimate Partner Violence with mixed agenda couples

12:15 – 1:00 pm        LUNCH (45 minutes)

1:00                           Announcements & Introduction of Speakers:  Alan Bouwkamp with Collaborative Solutions Team

1:00 - 2:30 pm           Introduction to the Collaborative Divorce Process

2:30 – 2:45 pm                     Break (15 minutes)

2:45 – 4:15 pm          Collaborative Divorce Process (Cont’d.)

4:15 – 4:30 pm         Door Prizes & Adjourn